Support

Is een Mac mini Server wel betrouwbaar?

De kwaliteit van de gebruikte hardware in een Mac Mini is zeer hoog. Hardwareproblemen komen in het algemeen zeer zelden voor bij Mac mini’s. Een van de redenen hiervoor is dat de server in een optimaal klimaat wordt geplaatst: de temperatuur en luchtvochtigheid in het datacentrum worden continu gecontroleerd en op peil gehouden.

Het zwakste onderdeel van de Mac Mini is de harde schijf. Net als bij alle andere harde schijven is de kans relatief groot dat een schijf kapot gaat. Het is dus raadzaam om reguliere backups te maken. Daarnaast is het op Mac mini’s met twee schijven mogelijk om gebruik te maken van RAID. Kortweg houdt RAID-techniek in dat alle data dubbel op twee losse harde schijven wordt opgeslagen. Als één van de schijven het begeeft neemt de andere het over. Zo is de kans op uitval door een schijfprobleem vrijwel nihil.

Kan ik jullie diensten eerst uitproberen?

Ja, uiteraard zijn daar mogelijkheden voor. U kunt al onze diensten zonder opgaaf van reden in de eerste 14 dagen opzeggen. Ook is het mogelijk om maandcontracten af te sluiten zodat u niet voor langere periode aan een contract vastzit. Neem contact op voor alle mogelijkheden, wij geven graag een demonstratie van wat er allemaal kan met een Mac mini.

Hoe kan ik mijn Mac mini server bereiken?

Als uw Mac mini server eenmaal draait moet u er natuurlijk op in kunnen loggen. Dit kan op meerdere manieren. De meest gebruikte manier is het verbinden via VNC (Remote Desktop). Op deze manier kunt u de Mac mini op afstand bedienen alsof u er direct achter zit.

Inloggen kan ook via de Terminal via SSH of door gebruik te maken van extra software zoals Teamviewer.

Een vnc-verbinding maken gaat heel gemakkelijk. Druk in Finder op Appeltje+K en typ bij adres: vnc://het-ip-adres-van-uw-mac-mini. Dit IP-adres krijgt u bij de oplevering van de server. Log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord.

Kan een Mac Mini grotere websites hosten?

Jazeker, er is op een Mac Mini genoeg werkgeheugen (tot 16GB) beschikbaar om duizenden bezoekers te bedienen. Hierdoor verlopen bijvoorbeeld databaseverzoeken erg snel. Ook zijn andere uitbreiding van de Mac mini mogelijk om nog meer bezoekers aan te kunnen, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van SSD-schijven. Mocht blijken dat uw Mac Mini moeite heeft met het verwerken van de bezoekers dan is het altijd mogelijk om meerdere servers in te zetten voor één website. Ook is een overstap op een Apple Mac Pro mogelijk.

Voor meer informatie over de netwerkverbinding met het internet, kijk op onze netwerk-pagina.

Kan ik meerdere domeinnamen hosten op mijn Mac Mini?

Natuurlijk, het is heel goed mogelijk om verschillende domeinnamen te laten verwijzen naar de Mac mini. Of het nou om een webserver of e-mailserver gaat. De Mac Mini is zeer goed bruikbaar voor het hosten van meerdere websites.

Dit allemaal erg makkelijk in te stellen via de Server.app in Mac OS X. Bij uw Mac mini pakket krijgt u overigens één gratis domeinnaam die wij direct koppelen aan uw Mac mini.

Hoe snel kan ik mijn Mac Mini in gebruik nemen?

Wij streven naar een snelle oplevering van onze diensten. Dedicated Mac mini servers kunnen wij doorgaans nog dezelfde werkdag opleveren. Bij een Colocated Mac mini plaatsen wij uw server zo snel mogelijk nadat hij bij ons binnen is gekomen. Een afspraak maken hiervoor is ook mogelijk.

Wat gebeurt er als mijn Mac Mini server hardwareproblemen heeft?

Hardwareproblemen zijn helaas nooit 100% uit te sluiten. Gelukkig is vaak een snelle oplossing aanwezig. Meestal biedt een remote reboot (op afstand herstarten van de server) uitkomst. Als het probleem groter is, is soms een interventie in het datacentrum nodig.

Wanneer een Mac Mini onverhoopt niet goed functioneert ontvangen wij een bericht van onze monitoringsoftware. Op die manier kunnen wij zo snel mogelijk handelen bij uitval van een server.

Als het een dedicated Mac mini betreft dan zorgen wij kosteloos voor reparatie of vervanging van de Mac mini. Gaat het om een colocated server dan treden wij zo snel mogelijk in overleg met de klant om te bespreken wat zijn wensen zijn. Afhankelijk van de aard van het probleem kunnen wij dan overgaan tot reparatie of vervanging. De kosten hiervoor zijn dan voor de klant.

Uiteraard helpen wij u graag zo snel mogelijk verder om de server weer draaiend te krijgen en de backups weer terug te zetten.

Kan ik een externe harde schijf aansluiten op mijn Mac mini?

Het is mogelijk om externe opslagcapaciteit aan te sluiten via de USB, Thunderbolt of Firewire-aansluitingen. Deze schijfruimte kan bijvoorbeeld als backupruimte gebruikt worden. Afhankelijk van het formaat en stroomgebruik van de externe schijf kunnen hier kosten aan verbonden zijn. Neem even contact op als u meer informatie wenst.